Σοφια Τριάντου

Σομελιέ Τσαγιού / Tea sommelier

Η πρώτη σομελιέ τσαγιού / Tea Sommelier  στην Ελλάδα

Πριν από τις σπουδές μου στο τσάι, είχα αποκτήσει τον πιστοποιημένο τίτλο βοτανολόγου και εμπειρία είκοσι χρόνων στο κόσμο των βοτάνων.

Μέσα σε αυτά τα  χρόνια, το τσάι και τα βότανα ήταν το ίδιο θαυμαστό για μένα. Όμως ήταν ξεκάθαρο ότι το τσάι έχει το δικό του τρόπο παρασκευής, ανάλογα  με το είδος, τον πολιτισμό, την παράδοση, τον τόπο  και αυτό ποικίλει τόσο που ήταν αδύνατο να το ξεκαθαρίσω από μόνη μου όσες γνώσεις και αν απέκτησα από την βοτανολογία. Έτσι αποφάσισα να γίνω μια σομελιέ τσαγιού.
Τι είναι ο σομελιέ τσαγιού;


Όπως και ο πιο παραδοσιακός σομελιέ κρασιού, ο σομελιέ τσαγιού είναι κάποιος που έχει εκπαιδευτεί στις ιδιαιτερότητες της αναγνώρισης, της προετοιμασίας και του συνδυασμού τσαγιού.

Οι σομελιέ τσαγιού είναι άνθρωποι που γνωρίζουν την σωστή προετοιμασία του τσαγιού, δημιουργούν μενού γευσιγνωσίας, γνωρίζουν τα είδη τσαγιού και είναι εκπαιδευμένοι στο να συνδυάζουν τις γεύσεις του τσαγιού με τις γεύσεις των πιάτων.  

Είναι οι άνθρωποι που γνωρίζουν όλες τις ξεχωριστές τελετές τσαγιού και το πρωτόκολλο γευσιγνωσίας της Ιαπωνία, της Κίνα, της Αγγλία, της Ρωσία,  της  Αμερική και των υπόλοιπων χωρών που αγαπούν το τσάι.Ένας σομελιέ τσαγιού κατανοεί τους τύπους τσαγιού


Ένας σομελιέ τσαγιού γνωρίζει όχι μόνο τους βασικούς τύπους τσαγιού, το μαύρο, το πράσινο, το oolong, λευκό τσάι, pu-erh, rooibos, βότανα, Assam, Κεϋλάνης αλλά και τους υποτύπους κάθε κατηγορίας. Για παράδειγμα το πράσινο τσάι έχει πολλούς υπό τύπους όπως το Matcha, Sencha, Tencha.

Εκτός από τα τσάγια, οι σομελιέ τσαγιού γνωρίζουν τα εγχύματα των βοτάνων. Το τσάι προέρχεται  από το φυτό Camellia sinensis, τα αφεψήματα βοτάνων παρασκευάζονται από άλλα είδη φυτών. Αυτό περιλαμβάνει λουλούδια, ρίζες, φλοιούς, βότανα και διάφορα φύλλα άλλων φυτών.

Τσάγια όπως το χαμομήλι και ο ιβίσκος είναι δύο δημοφιλή αφεψήματα από βότανα που παρασκευάζονται και τα δύο από λουλούδια. Άλλα τσάγια, όπως το τσάι τζίντζερ, προέρχονται από ρίζες. Το Rooibos και το Yerba Mate είναι δύο από τα πιο διάσημα αφεψήματα βοτάνων που συχνά μπερδεύονται με αληθινά τσάγια.Η τέχνη του cupping


Το «Cupping», τεχνικός όρος και πολύ σημαντικός για τη γευσιγνωσία τσαγιού, είναι κάτι περισσότερο από την παρασκευή και την κατανάλωση τσαγιού. Πριν έρθει η ώρα της γεύσης, οι σομελιέ πρέπει να γνωρίζουν πώς να προετοιμάζουν σωστά το τσάι — κάτι που διαφέρει ανάλογα με τον τύπο του τσαγιού, περιλαμβάνει ειδικό εξοπλισμό και απαιτεί μεγάλη προσοχή.

Είναι η εξέταση και η δοκιμή τσαγιών για να προσδιοριστεί η ποιότητα, η γεύση, το άρωμα, η ζωντάνια, το σώμα και το χρώμα του τσαγιού.

Εκτίμηση τσαγιού


Για να αξιολογήσει ένα τσάι, ένας σομελιέ πρέπει να χρησιμοποιήσει την όραση, την όσφρηση, την αφή και την γεύση.  Οι σομελιέ χρησιμοποιούν πολύ την όσφρηση  για να πάρουν τις νότες του αρώματος του τσαγιού, το οποίο μπορεί να ταιριάζει ή να μην ταιριάζει με τη γεύση του τσαγιού. Την αφή για το είδος των φύλλων, τη γεύση για την ποιότητα και το είδος και την όραση για το σώμα του τσαγιού.Συνδυασμοί τροφίμων και άλλες πρακτικές εφαρμογές


Οι σομελιέ τσαγιού είναι εκπαιδευμένοι στις ιδιαιτερότητες της αναγνώρισης του εκλεκτού τσαγιού, της προετοιμασίας και του συνδυασμού του με άλλα τρόφιμα.

Όπως και με το κρασί, το τσάι μπορεί να βελτιώσει τη γεύση ενός γεύματος. Οι σομελιέ τσαγιού γνωρίζουν  επίσης πώς να μαγειρεύουν με τσάι ή πώς να χρησιμοποιούν το τσάι για την δημιουργία κοκτέιλ.Μοιραστείτε τη γνώση του τσαγιού και επιλέξτε το τσάι σας


Οι σομελιέ τσαγιού αναμένεται να έχουν επίσης καλές επικοινωνιακές δεξιότητες και να είναι σε θέση να περιγράφουν και να καθοδηγούν σωστά τους πελάτες μέσα από τις γεύσεις και τις αισθήσεις του τσαγιού.

“Την Άνοιξη αν δεν τη βρεις, τη φτιάχνεις.”

Οδυσσέας ΕλύτηςΑτελιέ τσαγιού

Ένα μικρό ατελιέ τσαγιού σας περιμένει να μοιραστεί μαζί σας γευστικές εμπειρίες τσαγιού και να επιλέξετε ένα από τα πολλά είδη τσαγιού υψηλής ποιότητας. Είδη τσαγιού από την Κίνα, την Ιαπωνία, Ταϊβάν, Ινδία, Νεπάλ, παλαιωμένο τσάι, όπως βότανα και μίγματα βοτάνων σας περιμένουν σε έναν αρωματικό τραπέζι γεμάτο με τις αισθήσεις του τσαγιού.

Η επιλογή του τσαγιού σας,  αντιπροσωπεύει την ατομικότητά σας. Δεν υπάρχουν δύο άνθρωποι που να είναι ίδιοι. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει ένα τσάι που να είναι καλό για όλους.

Ζητήστε ένα ραντεβού να δοκιμάσετε τα τσάγια που σας αρέσουν.
︎ st@sofiatriantou.gr

Όλα τα είδη σύντομα θα είναι διαθέσιμα στο ηλεκτρονικό κατάστημα
︎ ecoshop.thalli.gr

Σύμβουλος επαγγελματιών


Ζητήστε τις ανάγκες της επιχείρηση σας, δημιουργία νέον μειγμάτων βοτάνων και τσαγιού, πως να βελτιώσετε τη γεύση στα μείγματα βοτάνων και τσαγιού, τον σωστό τρόπο παρασκευής και σερβιρίσματος για όλα τα είδη. Επίσης πως θα δημιουργήσετε ένα επαγγελματικό μενού και ποια είναι τα κατάλληλα είδη τσαγιού και βοτανών για εσάς.
︎ st@sofiatriantou.gr


Εκδηλώσεις


Αν επιθυμείτε να απολαύσετε μια από τις γευστικές εμπειρίες όπως, μια αυθεντική προετοιμασία του παραδοσιακού  αγγλικού τσαγιού, τις αυθεντικές γεύσεις από όλα τα είδη, ένα κρύο ή ζεστό ρόφημα βοτάνων ή ένα εκλεκτό παλαιωμένο τσάι από την Ιαπωνία  μαζί με τους αγαπημένους σας ή ακόμα και για την επαγγελματική σας ομάδα γράψτε το μήνυμα σας.   
︎ st@sofiatriantou.gr