Παιδικά
εργαστήρια
 


Τα παιδικά εργαστήρια έχουν στόχο τη γνώση της σπουδαιότητας που έχουν τα μυρωδικά βότανα των λόφων, τα αγριολούλουδα και όλα αυτά τα σπάνια και ενδημικά φυτά, τα οποία δίνουν στην ελληνική χλωρίδα τη μοναδικότητα της.

Η ιδέα

Η ιδέα των παιδικών εργαστηρίων με βότανα δημιουργήθηκε από την ανάγκη να μεταδώσω τις γνώσεις των αρωματικών φυτών.

Αναρωτιόμουν για αρκετό καιρό, ποιος είναι ο τρόπος, να μεταδώσω στα παιδιά τη σημαντικότητα των ελληνικών  βοτάνων.

Επίσης έψαχνα το κίνητρο να έρθουν σε επαφή με τη φύση, να κατανοήσουν τη σημαντικότητα της και να δημιουργήσουν  παιδικές εικόνες με τη φαντασία τους, πάντα με σεβασμό προς το περιβάλλον.

Έτσι δημιούργησα τα εργαστήρια βότανων. Το αποτέλεσμα προκύπτει από την τέχνη της φύσης και των παιδιών, ενώ μας συνοδεύει η μουσική και μας αποχαιρετούν τα παραμύθια!
 

Η διαδικασία


Καλώσοριζουμε τα παιδιά με γεύσεις βοτάνων, έπειτα το κάθε παιδί ανάλογα  με την ηλικία του επιλέγει το χρώμα  του καμβά ή ένα βοηθητικό σκίτσο.

Στη συνέχεια  επιλέγοντας βότανα, αγριολούλουδα, σπόρους, καρπούς, ρίζες, το κάθε παιδί μόνο από τα υλικά της φύσης δημιουργεί το δικό του έργο ενώ συγχρόνως ακούμε μουσική.

Ολοκληρώνοντας το έργο τους τα  παιδιά, ένα  παραμύθι βοτάνων, βοηθάει να κατανοήσουν ένα αρωματικό φυτό, τις χρήσεις, την προέλευση και τον τρόπο επιβιώσής του.

Αποχαιρετάμε τα παιδιά με μια παιδική τσάντα αρωματισμένη με βότανα, το έργο τους και μικρές εκπλήξεις!


ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΩΝ


Kids Cook, Parents Learn!Η Σοφία Τριάντου - βοτανολόγος και η Γεωργία Τριάντου - διαιτολόγος, διδάσκουν τη τέχνη της σπιτικής μεσογειακής μαγειρικής και το τρόπο που το παιδί και η μαμά θα σμίξουν στη κουζίνα του σπιτιού.

Τα παιδιά μαθαίνουν αγγίζοντας, δοκιμάζοντας, νιώθοντας, μυρίζοντας, παρατηρώντας, διαβάζοντας και ακούγοντας.


Μέσα από αγνά μεσογειακά υλικά αρωματισμένα με βότανα μαθαίνουν τα παιδιά έναν υγιεινό τρόπο διατροφής.

Οι γονείς  μαθαίνουν πως να διαλέγουν τα ιδανικά βιώσιμα υλικά για την καθημερινή τους τροφή και πως τα επεξεργάζονται στην καθημερινότητα τους. Θα γνωρίσουν τους ιδανικούς συνδυασμούς τροφής, βοτάνων και μαγειρικής για την τόνωση του οργανισμού όλης της οικογένειας.

Το παιδί μέσα από το παιχνίδι και τη μαγειρική γνωρίζει τη τροφή του και νέες απολαυστικές γεύσεις αρωματισμένες με βότανα.

Η μαμά μαθαίνει να απολαμβάνει τη μαγειρική μαζί με το παιδί και πως να ζει μια υγιεινή ζωή μαζί του.

Παιδί και μαμά σμίγουν στη μεσογειακή κουζίνα


Α΄ ένοτητα
Υγιεινά σνακ- Φρούτα κ λαχανικά

Η ώρα του σνακ είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για επιπλέον θρεπτικά συστατικά στη διατροφή του παιδιού σας.
Αντί για επεξεργασμένα σνακ, μάθετε στο παιδί σας τρόφιμα που θα παρέχουν ενέργεια και θρέψη.
Τόσο τα γεύματα όσο και τα σνακ προσφέρουν μια γευστική εμπειρία και εκθέτουν τα παιδιά σε μια σειρά από γεύσεις και υφές.
Για πολλούς γονείς, ο προγραμματισμός θρεπτικών γευμάτων που θα φάει όλη η οικογένεια έχει το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής, αλλά είναι σημαντικό να μην ξεχνάτε τα σνακ και τα λαχανικά!
Τα παιδιά έχουν διαφορετικές διατροφικές ανάγκες και ενεργειακές απαιτήσεις σε κάθε ηλικία. Και ακόμα αναπτύσσουν γευστικές προτιμήσεις και χτίζουν τη σχέση τους με το φαγητό!
Σε αντίθεση με τα μεσημεριανά γεύματα ή το δείπνο, τα σνακ τείνουν να είναι πιο ελκυστικά. Τα λαχανικά αποτελούν για πολλά παιδιά μη ελκυστικές γεύσεις.

Yπάρχουν τρόποι με τους οποίους μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε σνακ και λαχανικά για να ενθαρρύνουμε την καλή διατροφή με τα παιδιά μας.
Δημιουργείστε ένα νέο γευστικό παιδικό κόσμο για τα σνακ και τα λαχανικά.
Τα παιδιά θα συγκεντρώσουν τα υλικά, θα γνωρίσουν την προέλευση των συστατικών και θα δημιουργήσουν καθημερινά σνακ και πιάτα λαχανικών σαν παραμύθι.

Με αυθεντικά μεσογειακά υλικά.  


Β΄ένοτητα
Υγιεινά γλυκά

Eύκολες, νόστιμες και υγιεινές συνταγές επιδορπίων για παιδιά και ενήλικες θα ικανοποιήσουν κάθε λαχτάρα για γλυκά, το καλύτερο μέρος είναι ότι τα παιδιά μπορούν να τα φτιάξουν ή να μάθουν στη μαμά τους αλλά κ σε όλη την οικογένεια το τρόπο παρασκευής τους!

Τα παιδιά θα γνωρίσουν νόστιμες, υγιεινές και εύκολες συνταγές για τις μικρές λιχουδιές τους. Θα συγκεντρώσουν τα υλικά, θα γνωρίσουν την προέλευση των συστατικών και θα δημιουργήσουν χειροποίητα γλυκά, τόσο γλυκά σαν να έχουν ζάχαρη. Η μαμά μαθαίνει τη ζωή χωρίς ζάχαρη, υπέροχες συνταγές για τα καθημερινά επιδόρπια εύκολα, υγιεινά στη σπιτική κουζίνα μαζί με το παιδί.

Η οικογένειά σας θα λατρέψει αυτές τις νόστιμες πουτίγκες και σνακ.


Γ΄ένοτητα
Ψωμί και όσπρια

Τα όσπρια μπορεί να είναι νόστιμα!
Τα όσπρια όχι μόνο είναι νόστιμα, αλλά έχουν και μια σημαντική θρεπτική αξία.
Όσο δύσκολο κι αν είναι να ταΐσετε ένα μικρό παιδί με όσπρια , μην χάνετε την ελπίδα γιατί αυτές οι συνταγές για παιδιά, θα γίνουν δικές τους δημιουργίες.
Εμείς και τα παιδιά θα επιλέξουμε αγαπημένα συστατικά, τα παιδιά θα φτιάξουν τη δική τους συνταγή με όσπρια και τα τη συνοδέψουν με ένα χειροποίητο αληθινό ψωμί αρωματισμένο με βότανα.


Αν επιθυμείτε να μάθετε το πρόγραμμα των εργαστηρίων στείλτε το μήνυμα σας στο st@sofiatriantou.gr