Δυόσμος


Mentha spicata



Δυόσμος ή πράσινη μέντα. Ανήκει στα αρωματικά βότανα όχι μόνο για τις θεραπευτικές του ιδιότητες αλλά και για τις αρωματικές του αρετές. Είναι ένα από τα αρωματικά που στολίζουν τα Ελληνικά  παρτέρια και δε λείπει ποτέ από τα αρώματα της Ελληνικής κουζίνας

Στην αρχαία Ελλάδα τρίβανε τα τραπέζια μ΄ αυτόν πριν το γεύμα τους, τον χρησιμοποιούσαν όμως και κατά της χολέρας και ως αντιεμετικό.

Στο Μεσαίωνα δεν επέτρεπαν στους στρατιώτες να τρώνε δυόσμο γιατί πίστευαν ότι έχει αφροδισιακές ιδιότητες και αδυνάτιζαν πολύ!

Σήμερα είναι ιδιαίτερα αγαπητός, σαν καρύκευμα στις σάλτσες και στα φαγητά αλλά και στα ροφήματα μετά τα γεύματα μας.

Στη Κρήτη τον λένε μπάλσαμο, γιατί μετά το φαγητό διευκολύνει την πέψη, όχι άδικα…  Πως άλλωστε θα απολαμβάναμε τα παραδοσιακά τηγανίτα κεφτεδάκια χωρίς αυτόν;

Αρωματίστε το τραπέζι σας (κάτι ξέραν οι πρόγονοι μας), αρωματίστε το νερό σας και συνδυάστε το με σπόρους γλυκάνισου όταν ενοχλείστε από τυμπανισμό.


Δώσε μου δυόσμο να μυρίσω
λουίζα και βασιλικό
Μαζί μ’ αυτά να σε φιλήσω
και τι να πρωτοθυμηθώ


[ Οδ. Ελύτης ]