Βασιλικός


Ocinum basilicum



Το αρωματικό φυτό που λατρεύεται με μεγάλη θέρμη σήμερα από όλο το κόσμο. Κάθε καλοκαίρι ζωντανεύει στις Ελληνικές αυλές και στα νησιώτικα παράθυρα.

Θεωρείται ο μαϊντανός της Ιταλικής κουζίνας αλλά και ο καλύτερος φίλος της ντομάτας.

Πολλοί πιστεύουν πως ο Βασιλικός έφτασε στην Ελλάδα μετά την κατάκτηση των Ινδιών από το Μέγα Αλέξανδρο, όμως ο Ιπποκράτης περιγράφει  τις ιδιότητες του ως Ώκιμον το βασιλικό.

Οι Λίβυοι πάλι πίστευαν πως αν τρως βασιλικό και σε τσιμπήσει σκορπιός δεν σώζεσαι με τίποτα.

Εντυπωσιακές οι ιδιότητες του, φάρμακο για τον πονοκέφαλο, για το κρυολόγημα, στομαχική νεύρωση, νευρική ημικρανία και δύναμη στις ερωτικές έλξεις.

Αν θέλουμε να περάσουμε μια ήσυχη νύχτα, δεν έχουμε παρά να πιούμε ένα φλιτζάνι βραστάρι βασιλικού.

Πολλές ποικιλίες, ο Γιενοβέζικος για σαλάτες, ο απίθανος λεμονάτος, ο τεράστιος Αφρικάνος, ο γιγαντόφυλλος που προσφέρεται για ντολμάδες, Γράφει ο Ορέστης Δαβιάς για το ταρατσόκηπο του.

Συνδυάστε το βασιλικό σας, με ωμό σκόρδο και ελαιόλαδο στα ψάρια και στα λαχανικά!


ΜΙΚΡΕΣ ΚΥΚΛΑΔΕΣ
ΜΑΡΙΝΑ

Δώσε μου δυόσμο να μυρίσω
λουίζα και βασιλικό
Μαζί μ’ αυτά να σε φιλήσω
και τι να πρωτοθυμηθώ


[ Οδ. Ελύτης ]