Αιθέρια  

έλαια


Τι είναι;Τα αιθέρια έλαια είναι αποστάγματα βοτάνων, δηλαδή αρωματικών φυτών! Θεωρούνται οι πιο ευφυείς ουσίες στη φύση!

Παίζουν σημαντικό ρόλο στη ζωή των βοτάνων, είναι υπεύθυνα για την επικοινωνία των φυτών, την αναπαραγωγή τους, την προστασία τους από διάφορους παθογόνους μικροοργανισμούς και τα προστατεύουν από τις αλλαγές του περιβάλλοντος.

Πολύτιμα και για τον άνθρωπο! Πολλές φορές έχει τύχει να αγγίξουμε ένα φύλλο βασιλικού, ή να πλησιάσουμε ένα άνθος λεβάντας, η ευωδιά που απολαμβάνουμε με αυτή την επαφή οφείλεται στα αιθέρια έλαια.  

Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε ότι είναι πτητικές ουσίες, αυτό σημαίνει ότι εξατμίζονται γρήγορα. Αυτός είναι και ο τρόπος που μας χαρίζουν τις ιδιότητες τους.


Ιστορία

Ας ταξιδέψουμε πίσω στο χρόνο πριν από πάνω από 3.000 χρόνια για να επισκεφτούμε το παλάτι του βασιλιά Δαβίδ στην πρωτεύουσα του Ισραήλ, την Ιερουσαλήμ. Εξερευνήθηκε το απέραντο κάστρο, στα ιδιωτικά δωμάτια του βασιλιά  ανακαλύφθηκε  ένα μεγάλο ντουλάπι. Ήταν το ιατρικό γραφείο του βασιλιά Δαβίδ! Όταν άνοιξαν οι  βαριές ξύλινες πόρτες, υπήρχε ένας θησαυρός από θεραπευτικά βάλσαμα, έλαια, μπαχαρικά και βότανα.

Βρέθηκε το ξυλώδες και γλυκό-σανδαλόξυλο, το οποίο ο βασιλιάς μπορεί να χρησιμοποιούσε για να καθαρίσει τα τραύματα ή ως φυσικό αφροδισιακό. Στη συνέχεια βρέθηκε το χαρακτηριστικό καθαρό άρωμα του κυπαρισσού, γνωστού για την ικανότητά του να θεραπεύει πληγές και μολύνσεις, χρήσιμο και ως ισχυρό αποσμητικό, χρήσιμο για τα λουτρά του. Βρέθηκε  καπνιστή, γλυκόπικρη, σμύριδα που ο βασιλιάς και η βασιλική του οικογένεια το χρησιμοποιούσαν για την καταπολέμηση της γήρανσης και για την πρόληψη της νόσου των ούλων. Στη συνέχεια,  ένα φιαλίδιο ζεστής, πικάντικης κασίας, το οποίο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα του σώματος, καθώς δρα ως φυσικό απωθητικό των εντόμων. Και τέλος, βρέθηκε το  πολύ αγαπητό και εκλεκτό λιβάνι που ο βασιλιάς Δαβίδ χρησιμοποιεί στα σαπούνια και στα αρώματα των συζύγων του για να ενυδατώνουν και να προστατεύουν το σώμα τους.

Θα συναντήσετε σίγουρα πολλά αποσπάσματα για την ιστορία των αιθέριων ελαίων, πολλών χρόνων πίσω και σε διαφορετικούς πολιτισμούς και τόπους! Τα αιθέρια έλαια
στον χώρο


Ένας φυσικός αρωματισμός χώρου, χωρίς περιττά πρόσθετα  στοιχεία.

Το κάθε αιθέρια έλαιο μας προσφέρει το δικό του δώρο, σίγουρα το γλυκό άρωμα του πορτοκαλιού θα βελτιώσει τη διάθεση μας και θα γλυκάνει το χώρο μας, ενώ η λεβάντα θα μας ταξιδέψει στην απέραντο μαβί χαλί της Προβηγκίας και μια γαλήνη θα σκορπίσει, το αιθέριο έλαιο από Νέρολι θα μας θυμίσει τους Πασχαλινούς δρόμους στολισμένους από τις ανθισμένες Νεραντζιές  και θα ζεστάνει τη σκέψη μας.

Θα έλεγα ότι, τα αιθέρια έλαια είναι σαν να έχουμε ένα μαγικό σεντούκι στο σπίτι μας, όταν το ανοίγουμε μόνο θησαυροί μπορούν να ξεπεταχτούν.

Ylang Ylang για χαλάρωση, Λεβάντα για την αϋπνία, Πορτοκάλι για βελτίωση της διάθεσης, Βασιλικό για διάβασμα, Λεμόνι για την κουζίνα και Γκρέιπφρουτ για αντισηπτικό στο μπάνιο σας.Χρήση


Τα αιθέρια έλαια στις ειδικές συσκευές διάχυσης έχουν σκοπό να δημιουργήσουν την επιθυμητή μας διάθεση, χαλάρωση, τόνωση, απολύμανση, απώθηση εντόμων

Η δοσολογία εξαρτάται από το αιθέριο έλαιο και το μέγεθος του χώρου.

Απαραίτητη προϋπόθεση στις εστίες αιθέριων ελαίων είναι η προσθήκη νερού και η χρήση θερμότητας.

Σημαντικός ο τρόπος φύλαξης των αιθέριων ελαίων, τα φυλάμε πάντα σε σκοτεινό μέρος και φροντίζουμε να τα κλείνουμε καλά.